Aansprakelijkheid voor beroepsziekten
Aansprakelijkheid voor beroepsziekten
De werkgeversaansprakelijkheid voor beroepsziekten wordt, net als de werkgeversaansprakelijkheid voor arbeidsongevallen, geregeld in artikel 7:658 BW. Ook in geval van beroepsziekten heeft de werkgever een verregaande zorgplicht ten aanzien van de veiligheid van haar werknemers. Als de werkgever niet de maatregelen neemt waarmee zij zich in hoge mate inspant om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn of haar beroep schade oploopt, is de kans groot dat de werkgever aansprakelijk is voor de daaruit voortvloeiende schade. In dat geval dient de werkgever op te draaien voor de schade die deze zorgplichtschending teweeg heeft gebracht.
Zorgplicht werkgever
Om aan haar verplichtingen te voldoen, moet de werkgever er dus alles aan doen om een veilige werkomgeving te creëren. Dit brengt voor de werkgever de verplichting met zich mee dat zij zich dient te laten informeren over de gevaren die het werken met deze gevaarlijke stoffen met zich meebrengen. Ook is de werkgever gehouden om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Zij kan hierbij niet volstaan met het enkel treffen van veiligheidsmaatregelen die vergelijkbare werkgevers hebben getroffen. Van de werkgever wordt dan ook verwacht dat zij er redelijkerwijs alles – wat in haar macht ligt – aan heeft gedaan om de geschikte veiligheidsmaatregelen te nemen. Zelfs indien het gebruik van een bepaalde stof (zoals asbest of chroom-VI) door de overheid wordt voorgeschreven, en de Arbeidsinspectie tegen het gebruik hiervan geen bezwaar heeft gemaakt én de stof ook in het maatschappelijk verkeer aanvaard wordt, is de werkgever onder omstandigheden verplicht om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.
De werkgeversaansprakelijkheid voor beroepsziekten gaat dus erg ver, maar is desondanks niet absoluut. Als de werkgever aantoont dat hij de werkplek op zodanige wijze heeft ingericht of onderhouden heeft, dan wel verstrekkende veiligheidsmaatregelen heeft genomen en aanwijzingen heeft gegeven die nodig waren om de ontstane schade te voorkomen, kan de werkgever aan aansprakelijkheid ontkomen. Daarnaast kan een werkgever ook aantonen dat de ziekte in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Meerdere oorzaken mogelijk
Beroepsziektenclaims zijn vaak nog complexer dan claims op het gebied van arbeidsongevallen. Dat heeft onder meer te maken met het multicausale karakter van beroepsziekten: het is lastig om aan te tonen of de ziekte daadwerkelijk door het werk is ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij werknemers die roken en voor hun werk veelvuldig in aanraking komen met asbest. Mocht bij deze werknemer longkanker worden geconstateerd, dan is het lastig vast te stellen of de kanker in de uitoefening van de werkzaamheden is ontstaan of het gevolg is van het roken. Omdat het aansprakelijkheidsrecht niet altijd voorziet in deze complexiteit, zijn de laatste jaren steeds meer schadefondsen voor beroepsziekten in de maak. Hiermee wordt beoogd te voorzien in een snelle tegmoetkoming voor het leed dat werknemers wordt aangedaan. Anderzijds kan dit voor werkgevers zorgen voor een snelle afwikkeling van de schade.
Afsluitend
Heeft u vragen over een beroepsziekte? Neemt u dan gerust
contact op.