Contact


Neemt u gerust contact op

Iban: NL67INGB0009432064

KvK: 80795358

Postadres: Vittoria Law | Elzenlaan 61|1214 KK Hilversum

Locatie: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam

Werkgeversaansprakelijkheid

VERTEL UW VERHAAL

Werkgeversaansprakelijkheid


De werkgever in Nederland heeft een verregaande zorgplicht ten aanzien van de veiligheid van haar werknemer. Een werkgever dient alle maatregelen te nemen, zodat zoveel mogelijk voorkomen wordt dat een werknemer in de uitoefening van zijn of haar beroep (letsel)schade oploopt. Op het moment dat de werkgever deze zorgplicht schendt, dan is zij aansprakelijk voor de schade die de werknemer tijdens de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden heeft geleden. 


In heel veel gevallen is de werkgever bij een arbeidsongeval aansprakelijk voor de schade van de werknemer, maar de zorgplicht kent wel grenzen. Zo is een werkgever niet aansprakelijk voor de schade van de werknemer wanneer zij aantoont dat zij al haar verplichtingen in verband met de veiligheid van de werknemer is nagekomen óf wanneer zij aantoont dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. 


Zorgplicht


De verplichtingen die op de werkgever rusten in verband met de veiligheid van de werknemer gaan behoorlijk ver. Zo is de werkgever verplicht om de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten zo in te richten, onderhouden, maatregelen te treffen en aanwijzingen te geven als nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Kortom, de werkgever moet een veilige werkomgeving verzorgen voor haar werknemer. Een belangrijk aanknopingspunt met betrekking tot het nakomen van de zorgplicht is de arbeidsomstandighedenwet. Heeft de werkgever die arbeidsomstandighedenwet geschonden, dan ligt aansprakelijkheid voor de schade van de werknemer al heel snel voor de hand. 


Hoe ver de zorgplicht van de werkgever reikt en wat van haar precies verwacht mag worden, hangt af van de omstandigheden van het geval. De Kelderluik-factoren spelen hierbij een grote rol. Zo hangt de mate van maatregelen onder meer af van de kenbaarheid van de risico’s op ongevallen; hoe duidelijk was het voor de werkgever dat er een gevaarlijke situatie bestond, met daarbij in het achterhoofd dat een werknemer na een bepaalde periode wel eens wat minder oplettend is? Verder speelt de vraag mee in hoeverre het voor de hand lag dat een werkgever bepaalde (veiligheids)maatregelen trof. 


Werkgever niet altijd aansprakelijk


Hoewel uit het voorgaande blijkt dat de zorgplicht van de werkgever heel ver gaat, kent die zorgplicht ook grenzen. Zo hoeft een werkgever over het algemeen niet te waarschuwen voor algemene
huis-, tuin- en keukenongevallen / ongelukkige samenloop van omstandigheden. Zo mag het feit dat een mes scherp is als bekend worden beschouwd bij een werknemer en hoeft een werkgever daar niet apart voor te waarschuwen. Ook is het feit dat een bepaald pad na een regenbui glad kan zijn een feit van algemene bekendheid en hoeft een werkgever daar niet apart voor te waarschuwen. 


Afsluitend


Heeft u te maken gehad met een arbeidsongeval en denkt u dat uw werkgever hiervoor aansprakelijk is? Neemt u dan gerust contact op!

Andere expertises

Contact


Neemt u gerust contact op

Iban: NL67INGB0009432064

KvK: 80795358

Locatie Amsterdam: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam

Locatie Hilversum: Elzenlaan 61 | 1214 KK Hilversum

Vrijblijvend advies

Share by: