Contact


Neemt u gerust contact op

Iban: NL67INGB0009432064

KvK: 80795358

Postadres: Vittoria Law | Elzenlaan 61|1214 KK Hilversum

Locatie: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam

Gevaarzetting: wat zijn de Kelderluik-factoren?

Tim Warnsinck • jan. 07, 2022

Het hangt van de omstandigheden van het geval af of het in het leven roepen van een gevaarlijke situatie richting anderen onrechtmatig is. Als uitgangspunt geldt dat alle omstandigheden van het geval relevant kunnen zijn voor de onrechtmatigheidstoetsing in gevaarzettingssituaties. Echter, de Hoge Raad in het bekende Kelderluik-arrest  concreet een aantal gezichtspunten geformuleerd, die in dit verband van bijzondere betekenis zijn.

HR 5 november 1965, ECLI:NL:HR:1965:AB7079, NJ 1966/136 (Kelderluik).


Feiten en omstandigheden


Een bezoeker van een café valt op weg naar de WC in een openstaand kelderluik en loopt daarbij ernstig letsel op. Het bewuste kelderluik was door een werknemer van Coca Cola geopend en afgezet met een paar op elkaar gestapelde kratjes met frisdrankflesjes. Het slachtoffer stelde Coca Cola aansprakelijk voor de schade die hij had geleden doordat de werknemer van Coca Cola het luik had opengezet. Het slachtoffer stelde daarbij dat de werknemer onvoldoende gewaarschuwd had voor het openstaande kelderluik en het daaraan verbonden gevaar.


Overwegingen Hoge Raad


De Hoge Raad overweegt in het bovengenoemde arrest 'dat alleen in het licht van de omstandigheden van het gegeven geval kan worden beoordeeld of en in hoever aan iemand die een situatie in het leven roept welke voor anderen bij niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid gevaarlijk is, de eis kan worden gesteld, dat hij rekening houdt met de mogelijkheid dat die oplettendheid en voorzichtigheid niet zullen worden betracht en met het oog daarop bepaalde veiligheidsmaatregelen neemt'. Meer concreet overweegt de Hoge Raad 'dat daarbij dient te worden gelet niet alleen op de mate van waarschijnlijkheid waarmee de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht, maar ook op de hoegrootheid van de kans dat daaruit ongevallen ontstaan, op de ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben, en op de mate van bezwaarlijkheid van te nemen veiligheidsmaatregelen'.


De Kelderluik-criteria


Het gaat bij de in het Kelderluik-arrest geformuleerde gezichtspunten, die ook wel worden aangeduid als de ‘Kelderluikfactoren’ of ‘Kelderluikcriteria’, dus om vier gezichtspunten. In het algemeen kan gezegd worden dat de Kelderluik-factoren verwijzen naar de basale risicoafwegingen die ieder mens in het dagelijks leven geacht wordt te maken:


i. de waarschijnlijkheid van onoplettend of onvoorzichtig gedrag van de potentiële slachtoffers. In het geval van de bovengenoemde situatie in het café  gaat het bijvoorbeeld om de vraag hoe waarschijnlijk het is dat iemand het geopende kelderluik in het café over het hoofd ziet.


ii. de kans dat daardoor ongevallen ontstaan. In het geval van de bovengenoemde situatie in het café gaat het om de vraag hoe groot de kans is dat iemand die het geopende kelderluik over het hoofd ziet, er werkelijk invalt en letsel oploopt.


iii. de ernst van de mogelijke gevolgen van zulke ongevallen. Als iemand inderdaad in de kelder valt door het openstaande luik, hoe ernstig zijn de gevolgen daarvan bij die persoon?


iv. de bezwaarlijkheid van te nemen veiligheidsmaatregelen. Hoe eenvoudig was het om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld door niet enkele frisdrankkratjes te plaatsen maar bijvoorbeeld hogere en meer zichtbare barkrukken?


Meer lezen over onrechtmatige daad? Lees dan deze blog. Heeft u vragen over of er sprake is van een gevaarzettende situatie? Neem dan gerust contact op!



door Tim Warnsinck 22 mei, 2023
Slachtofferhulp: Het bieden van steun en herstel Verschillende vormen van criminaliteit, geweld en trauma’s spelen helaas voor veel mensen een in rol in hun leven. De impact die deze ervaringen op een mens hebben, kunnen verwoestend zijn. Dit geldt zowel voor hun naasten. Om deze mensen steun te bieden bij het herstellen van hun leven is het systeem van Slachtofferhulp ontwikkeld. In deze blog wordt besproken wat slachtofferhulp precies inhoudt, welke steun slachtofferhulp biedt, hoe slachtoffers in aanmerking kunnen komen voor deze hulp en welke hulp een slachtofferadvocaat in dit proces kan bieden.
door Tim Warnsinck 31 mrt., 2023
Het gerechtshof Den Haag heeft op 28 februari jl. arrest gewezen in een zaak waarbij Nationale Nederlanden (“NN”) en Achmea besloten hebben om geen zaken meer te doen met een belangenbehartiger en hem op te nemen in de interne (“IVR”) en externe (“EVR”) frauderegisters. De verzekeraars hebben deze maatregelen genomen omdat zij zich op het standpunt stelden dat de bewuste belangenbehartiger een letselschadeclaim van een cliënt dubbel had ingediend bij beide verzekeraars. De voorzieningenrechter gaf in eerste aanleg de verzekeraars gelijk, maar hoe dit in het door de belangenbehartiger ingestelde hoger beroep afliep, lees je in deze blog van Julia Brugmans .
door Tim Warnsinck 23 mrt., 2023
Een verward persoon is door de politie meegenomen naar een politiebureau, waarna hij in een cel is geplaatst. In de cel heeft de persoon zelfdestructief gedrag vertoond en als gevolg daarvan letselschade opgelopen. Is de politie aansprakelijk voor de schade die hieruit voortvloeit? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 22 mrt., 2023
Een pedagogisch medewerker van een zorginstelling voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar is tijdens zijn werkzaamheden door een jongere gebeten in zijn borst. Dit gebeurde bovenaan een trap waar zich een plateau bevindt met een deur die leidt naar de slaapzalen. Als gevolg van deze beet is zijn borstspier afgescheurd. De medewerker stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de schade die hij heeft opgelopen en waar hij tot op de dag van vandaag nog altijd last heeft. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade van de werknemer? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Stel; u overkomt een arbeidsongeval op weg naar het werk. Of u overkomt een verkeersongeval tijdens werktijd. Wat is de definitie woon werk ongeval? Is er een verzekering woon werk verkeer? Dat zijn allemaal vragen die opkomen na een ongeval tijdens woon-werk verkeer. In deze blog leest u alle antwoorden op deze vragen.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Wat is een beroepsziekte, wie bepaalt een beroepsziekte en hoe kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen? Het zijn allemaal vragen die opkomen als je denkt een beroepsziekte te hebben. In deze blog krijg je antwoord op al deze vragen.
door Tim Warnsinck 23 jul., 2022
Stel; je bent in behandeling geweest bij een (para)medicus en denkt dat er wat fout is gegaan. Wat valt onder een medische fout? Kan je een ziekenhuis aansprakelijk stellen? Hoeveel schadevergoeding na medische fout? Krijg ik hulp bij medische fouten? Je leest het allemaal in deze blog!
door Tim Warnsinck 22 jul., 2022
#aanrijding tegenpartij liegt #aanrijding gehad niet mijn schuld #wie is aansprakelijk bij schade? #tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid #aansprakelijkheid autoschade #ik heb iemand aangereden wat nu #wie is aansprakelijk bij autoschade #wie meldt schade bij aanrijding #wie is aansprakelijk bij een botsing
door Tim Warnsinck 21 jul., 2022
Als jouw dier bij een ander schade veroorzaakt dan kan het zijn dat jij deze schade dient te vergoeden. Wanneer ben je aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door een dier?
door Tim Warnsinck 20 jul., 2022
Het kan dat je aansprakelijk wordt gesteld voor een gebrekkige opstal. Wat is een gebrekkige opstal precies? Wanneer ben je aansprakelijk voor een gebrekkige opstal (6:174 BW)?
Meer posts
Share by: