Contact


Neemt u gerust contact op

Iban: NL67INGB0009432064

KvK: 80795358

Postadres: Vittoria Law | Elzenlaan 61|1214 KK Hilversum

Locatie: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam

Een (on)rechtmatig handelend makelaar?

Tim Warnsinck • jan. 07, 2022

Bij het kopen van een woning wordt een koopovereenkomst opgesteld. Daarbij zal tevens een verkoopbrochure aan de kopende partij worden overgedragen. Deze brochure en overeenkomst bevatten belangrijke afspraken tussen de partijen. Daarnaast kan de koper hier relevante informatie over de woning uit opmaken. Een verkoopbrochure kan echter afwijken van de verwachtingen van de koper. Daarmee handelt een verkopend makelaar echter niet altijd onrechtmatig. Maar wat is onrechtmatig handelen eigenlijk? En wanneer handelt een makelaar onrechtmatig? Wat mag en moet een makelaar allemaal doen? En wat mag van de kopende partij worden verwacht?


Wat is een onrechtmatige daad?


Als gevolg van het handelen van een ander is schade ontstaan. Voor deze schade wil je natuurlijk worden gecompenseerd. Bij het bestaan van een overeenkomst tussen partijen, zal vaak een beroep op de overeenkomst worden gedaan. In dat geval kan de contractspartij worden aangesproken op de tekortkoming in de nakoming. Maar wat als er geen overeenkomst is of als deze overeenkomst geen vergoeding voor de geleden schade biedt? Wie draagt dan de schade? Dien je dan zelf voor de kosten op te draaien? In het aansprakelijkheidsrecht geldt als uitgangspunt dat iedereen zijn eigen schade draagt. Dat lijkt echter niet altijd rechtvaardig. Daarom kennen we in Nederland het leerstuk van de onrechtmatige daad. Dit leerstuk vormt een uitzondering op het beginsel dat eenieder zijn eigen schade draagt.

 

In artikel 6:162 BW wordt een onrechtmatige daad als volgt omschreven: ‘’Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.’’ Uit dit wetsartikel vloeien een vijftal vereisten voort. Voor een succesvol beroep op dit wetsartikel moet aan alle vereisten worden voldaan.


  1. Een onrechtmatige daad;


Voordat sprake kan zijn van een onrechtmatige daad, moet ook daadwerkelijk een onrechtmatige daad hebben plaatsgevonden. In drie gevallen kan gesproken worden van een onrechtmatige daad: als iemand een inbreuk maakt op een persoonlijkheidsrecht (bijvoorbeeld schade toebrengen aan iemands eigendom), als iemand iets doet of juist nalaat wat in strijd is met de wet (zoals vernieling) of indien iemand handelt in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt (handelen in strijd met normen en waarden). Voor de laatste categorie biedt veelal een uitkomst als de gedraging niet onder de eerste twee categorieën valt.


2. Toerekenbaarheid;


Vervolgens dient de onrechtmatige daad toerekenbaar te zijn. Dat is het geval indien onrechtmatige daad te wijten is aan schuld van de veroorzaker of aan een andere oorzaak die volgens de wet of volgens de geldende opvattingen voor rekening van de veroorzaker van de onrechtmatige daad behoort te komen.


3. Schade


Bij een onrechtmatige daad moet ook schade zijn ontstaan. Zonder schade valt immers ook geen schade te verplaatsen. Iemand kan te maken krijgen met verschillende soorten schade. Veelal zal iemand vermogensschade hebben geleden (zoals schade aan een auto of een kapot dak). Tegenwoordig wordt echter ook steeds vaker een beroep gedaan op immateriële schade. Dit is schade die wordt veroorzaakt door verdriet, (geestelijk) gemis of leed.


4. Causaliteit


Als vierde is een verband vereist tussen de oorzaak (de onrechtmatige daad) en de schade. De schade moet dus door de onrechtmatige daad zijn ontstaan.


5. Relativiteit


Zodra sprake is van een toerekenbare onrechtmatige daad die ook daadwerkelijk schade heeft veroorzaakt en waarvan het causaal verband vaststaat, hoeft deze schade nog niet voor vergoeding in aanmerking te komen. Op grond van artikel 6:163 BW moet namelijk tevens worden voldaan aan het relativiteitsvereiste. Dit betekent dat de geschonden norm bestaat om diegene te beschermen. Als de norm geen bescherming beoogd te bieden aan het slachtoffer, dan strekt de norm dus niet tot bescherming van het slachtoffer.

 

Een onrechtmatige daad door een makelaar


Een makelaar kan ook onrechtmatig handelen in de uitoefening van zijn beroep. Dat blijkt wel uit de uitspraken die eind 2021 door de rechtbank Rotterdam en door de rechtbank Noord-Holland zijn gewezen. In beide zaken stond de vraag centraal of de makelaar onrechtmatig heeft gehandeld.

 

Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2021:13079)


In de zaak waarover de rechtbank Rotterdam zich moest buigen, stond de vraag centraal of een makelaar onrechtmatig handelde bij het doorgeven van een onjuiste woonoppervlakte. Om te kunnen beoordelen of het genoemde woonoppervlak afwijkt van het daadwerkelijke woonoppervlak, heeft de rechter een deskundige benoemd. Volgens de deskundige staat vast dat een verschil van bijna 10 m² bestaat tussen het door hem gemeten woonoppervlak en het woonoppervlak dat in de verkoopbrochure is opgenomen.

 

De rechter overweegt in dit verband dat aspirant-kopers er in beginsel op mogen vertrouwen dat de opgegeven gebruiksoppervlakte in overeenstemming met de meetinstructie is opgemeten en overeenkomt met het netto woonoppervlak van de woning. Tevens is bepaald dat kopers slechts rekening hoeven te houden met een minimale afwijking van de opgegeven woonoppervlakte. Vanwege de meer dan geringe afwijking van het woonoppervlak, komt in deze zaak vast te staan dat de verkopend makelaar onjuiste dan wel misleidende informatie heeft verstrekt. Daarmee komt tevens het onrechtmatige handelen van de makelaar vast te staan. Dat brengt voor de makelaar de verplichting mee om de schade van de aspirant-kopers te vergoeden.

 

In deze zaak is de omvang van de concrete schade echter niet vast komen te staan. Dat betekent dat de rechter de schade abstract moet vaststellen. Dat wordt gedaan door te kijken naar de marktwaarde van de woning ten tijde van de verkoop.

 

Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2021:10375)


In de tweede zaak, gewezen door de rechtbank Noord-Holland, stond de vraag centraal of een makelaar onrechtmatig heeft gehandeld door het geven van onjuiste, althans onvolledige informatie. In de verkoopbrochure stond namelijk dat de woning is voorzien van een ‘achterom’. In deze brochure was tevens een foto van de ‘achterom’ opgenomen. Tijdens de bezichtiging heeft de koper de makelaar bovendien gewezen op het belang van een ‘achterom’. Zodra de koop rond was, werd de koper pas duidelijk dat de ‘achterom’ niet op een openbare weg, maar op een steeg uitkomt waar de koper feitelijk gezien geen toegang tot heeft.

 

De rechter overweegt in deze zaak dat de woning geschikt moet zijn voor normaal gebruik als woning. Of de verkochte woning aan de koopovereenkomst beantwoordt, moet worden bezien of de ‘achterom’ van de woning die eigenschappen bezit die de koper van de woning mocht verwachten. Hoewel de verkoopbrochure vermeldt dat de woning is voorzien van een ‘achterom’ en een foto bevat van de achterpoort, staat in deze brochure (en in de koopovereenkomst) niet vermeldt dat de achterpoort uitkomt op een openbare weg. Daarnaast heeft de verkopend makelaar geen andere mededeling gedaan dan dat de woning bereikbaar is via de steeg en de achterpoort. Koper mocht dan ook verwachten dat de woning bereikbaar was via de steeg en de achterpoort, maar niet dat deze achterpoort ook direct toegang gaf tot de openbare weg. Dat is volgens de rechter dan ook geen eigenschap die nodig is voor het gebruik als woning met ‘achterom’. Nu de koper verder geen onderzoek heeft gedaan naar de woning, moet de afwezigheid van de toegang naar de openbare weg voor rekening en risico van de koper komen.

 

Uit bovenstaande volgt dan ook dat de verkopend makelaar niet zijn mededelingsplicht heeft geschonden. Daarmee komt ook vast te staan dat de makelaar niet onrechtmatig heeft gehandeld. Hoewel een verkopend makelaar de nodige zorgvuldigheid jegens een koper in acht moet nemen, is een makelaar geen adviseur of belangenbehartiger van een koper. De makelaar kan dan ook geen verwijt worden gemaakt.

 

Met deze twee uitspraken wordt duidelijk dat het kopen van een woning zowel verplichtingen meebrengt voor makelaars als voor (aspirant-)koper(s). Van beide partijen mag dan ook worden verlangt dat zij nauwkeurig te werken gaan bij het sluiten van een koopovereenkomst. 

 

Benieuwd naar de uitspraken? Klik dan hier en hier.


door Tim Warnsinck 22 mei, 2023
Slachtofferhulp: Het bieden van steun en herstel Verschillende vormen van criminaliteit, geweld en trauma’s spelen helaas voor veel mensen een in rol in hun leven. De impact die deze ervaringen op een mens hebben, kunnen verwoestend zijn. Dit geldt zowel voor hun naasten. Om deze mensen steun te bieden bij het herstellen van hun leven is het systeem van Slachtofferhulp ontwikkeld. In deze blog wordt besproken wat slachtofferhulp precies inhoudt, welke steun slachtofferhulp biedt, hoe slachtoffers in aanmerking kunnen komen voor deze hulp en welke hulp een slachtofferadvocaat in dit proces kan bieden.
door Tim Warnsinck 31 mrt., 2023
Het gerechtshof Den Haag heeft op 28 februari jl. arrest gewezen in een zaak waarbij Nationale Nederlanden (“NN”) en Achmea besloten hebben om geen zaken meer te doen met een belangenbehartiger en hem op te nemen in de interne (“IVR”) en externe (“EVR”) frauderegisters. De verzekeraars hebben deze maatregelen genomen omdat zij zich op het standpunt stelden dat de bewuste belangenbehartiger een letselschadeclaim van een cliënt dubbel had ingediend bij beide verzekeraars. De voorzieningenrechter gaf in eerste aanleg de verzekeraars gelijk, maar hoe dit in het door de belangenbehartiger ingestelde hoger beroep afliep, lees je in deze blog van Julia Brugmans .
door Tim Warnsinck 23 mrt., 2023
Een verward persoon is door de politie meegenomen naar een politiebureau, waarna hij in een cel is geplaatst. In de cel heeft de persoon zelfdestructief gedrag vertoond en als gevolg daarvan letselschade opgelopen. Is de politie aansprakelijk voor de schade die hieruit voortvloeit? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 22 mrt., 2023
Een pedagogisch medewerker van een zorginstelling voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar is tijdens zijn werkzaamheden door een jongere gebeten in zijn borst. Dit gebeurde bovenaan een trap waar zich een plateau bevindt met een deur die leidt naar de slaapzalen. Als gevolg van deze beet is zijn borstspier afgescheurd. De medewerker stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de schade die hij heeft opgelopen en waar hij tot op de dag van vandaag nog altijd last heeft. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade van de werknemer? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Stel; u overkomt een arbeidsongeval op weg naar het werk. Of u overkomt een verkeersongeval tijdens werktijd. Wat is de definitie woon werk ongeval? Is er een verzekering woon werk verkeer? Dat zijn allemaal vragen die opkomen na een ongeval tijdens woon-werk verkeer. In deze blog leest u alle antwoorden op deze vragen.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Wat is een beroepsziekte, wie bepaalt een beroepsziekte en hoe kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen? Het zijn allemaal vragen die opkomen als je denkt een beroepsziekte te hebben. In deze blog krijg je antwoord op al deze vragen.
door Tim Warnsinck 23 jul., 2022
Stel; je bent in behandeling geweest bij een (para)medicus en denkt dat er wat fout is gegaan. Wat valt onder een medische fout? Kan je een ziekenhuis aansprakelijk stellen? Hoeveel schadevergoeding na medische fout? Krijg ik hulp bij medische fouten? Je leest het allemaal in deze blog!
door Tim Warnsinck 22 jul., 2022
#aanrijding tegenpartij liegt #aanrijding gehad niet mijn schuld #wie is aansprakelijk bij schade? #tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid #aansprakelijkheid autoschade #ik heb iemand aangereden wat nu #wie is aansprakelijk bij autoschade #wie meldt schade bij aanrijding #wie is aansprakelijk bij een botsing
door Tim Warnsinck 21 jul., 2022
Als jouw dier bij een ander schade veroorzaakt dan kan het zijn dat jij deze schade dient te vergoeden. Wanneer ben je aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door een dier?
door Tim Warnsinck 20 jul., 2022
Het kan dat je aansprakelijk wordt gesteld voor een gebrekkige opstal. Wat is een gebrekkige opstal precies? Wanneer ben je aansprakelijk voor een gebrekkige opstal (6:174 BW)?
Meer posts
Share by: