Wanneer is een opstal gebrekkig?
Het kan dat je aansprakelijk wordt gesteld voor een gebrekkige opstal. Wat is een gebrekkige opstal precies? Wanneer ben je aansprakelijk voor een gebrekkige opstal (6:174 BW)?

Opstal aansprakelijkheid is een vorm van risico-aansprakelijkheid. Dit houdt echter niet automatisch in dat als je bezitter bent van een opstal, dat je aansprakelijk bent als er als gevolg van jouw opstal schade ontstaat. Om te kunnen spreken van aansprakelijkheid voor een gebrekkige opstal moet er in ieder geval sprake zijn van twee kenmerken; er moet sprake zijn van bezit en van een opstal.
- Een bezitter is degene die in de openbare registers als eigenaar van de opstal of van de grond staat ingeschreven. Die persoon wordt vermoed bezitter van de opstal te zijn.
- Een opstal is een gebouw of werk dat - direct of indirect - duurzaam met de grond verbonden is. Hieronder vallen onder meer (niet-afgemaakte) gebouwen, wegen, liften, dakpannen etc.
- Een opstal is gebrekkig wanneer het niet aan de eisen voldoet die men er daar in de gegeven omstandigheden aan mag stellen. Het gaat daarbij om de vraag of de opstal, gelet op het te verwachten gebruik of bestemming daarvan, met het hoog op gevaar voor personen of zaken deugdelijk is. Het beantwoorden van de vraag of een opstal deugdelijk is wordt beantwoord aan de hand van het Kelderluik-arrest (Wat is het Kelderluik-arrest?). Het gaat hierbij met name om de het antwoord op de vragen hoe groot de kans op verwezenlijking van het gevaar is en welke onderhouds- en veiligheidsmaatregelen er redelijkerwijs getroffen hadden kunnen worden.
- Is er sprake van gebrekkigheid? Dan is vervolgens de vraag of de opstal door het gebrek gevaar voor personen of zaken oplevert.
- Dit gevaar moet zich hebben verwezenlijkt; de opstal moet daadwerkelijk schade hebben veroorzaakt aan personen of zaken.
Uitzonderingen
Tenzij-formule: Je bent niet aansprakelijk als je als bezitter niet aansprakelijk zou zijn geweest op grond van artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad), wanneer je het gevaar op het tijdstip van het ontstaan ervan zou hebben gekend. Voorbeeld: er ontstaat plotseling een enorme storm waardoor jouw woning beschadigd raakt. Je laat direct herstelwerkzaamheden uitvoeren aan het dak. Vervolgens komt er daags na de herstelwerkzaamheden een buurman kijken naar het dak, waarbij tijdens het bezoek alsnog een dakpan op zijn hoofd valt. Je kunt dan als bezitter van jouw woning (opstal) niet aansprakelijk worden gehouden op grond van artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad), omdat er sprake is van overmacht. Je kunt dan ook niet op grond van artikel 6:174 BW (opstalaansprakelijkheid) aansprakelijk worden gehouden.
Wil je meer weten over opstalaansprakelijkheid? Neem dan gerust contact op!





