Verkeersaansprakelijkheid; wie is er aansprakelijk bij een verkeersongeval?
'Ik heb iemand aangereden, wat nu?', 'Wie is er aansprakelijk?', 'De tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid'; het zijn allemaal vragen die opkomen direct nadat je een ongeval hebt gehad. Hoe het zit met verkeersaansprakelijkheid lees je in deze blog.

Als je een verkeersfout maakt ben je in beginsel op grond van artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad) aansprakelijk voor de daardoor ontstane schade. Verder geldt er een speciale regeling voor schadegevallen waarbij een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer (lees: een voetganger of een fietser) in aanrijding komt met een motorrijtuig (artikel 185 WVW).
Artikel 185 WVW
De eigenaar van een motorrijtuig is aansprakelijk, ongeacht of hij zelf de bestuurder was als;
- betrokkenheid van een niet-gemotoriseerde;
- er is sprake van schade;
- die het gevolg is van een verkeersongeval waarbij de gemotoriseerde betrokken was;
- plaatsgevonden op de openbare weg.
Uitzondering: overmacht. In het geval van een ongemotoriseerde betrokkene van veertien jaar of ouder kan een beroep op overmacht opgaan als er sprake is van rechtens geen enkel verwijt van de gemotoriseerde. Dit is het geval als de fout van de ongemotoriseerde zo onwaarschijnlijk was dat de gemotoriseerde daar geen rekening mee hoefde te houden. Bij een ongemotoriseerde jonger dan veertien jaar is overmacht altijd uitgesloten.
Eigen schuld in het verkeer
Het voorgaande regime zegt iets over de aansprakelijkheid, maar niet over de verdeling van de schade. Die verdeling wordt geregeld via de beginselen van causaliteit en de billijkheidscorrectie.
- Het gaat bij de causaliteit om de verdeling van de schade naar evenredigheid van de mate waarin de aansprakelijke partij en de benadeelde partij aan de schade hebben bijgedragen. Bij het bepalen hiervan moet worden bekeken in hoeverre het weggedrag van de benadeelde in verhouding staat tot het weggedrag van de aansprakelijke partij.
- Er kan sprake zijn van aanpassing van de voornoemde causaliteitsverdeling als de billijkheid dit wegens een bepaalde ernst van de fout(en) of andere omstandigheden van het geval dit eist. Dit gebeurt door middel van een billijkheidscorrectie. Zo is bijvoorbeeld in de rechtspraak bepaald dat er een extra billijkheidscorrectie geldt voor benadeelden jonger dan veertien jaar; behalve als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de jongere, wordt er aan de jongere geen eigen schuld toegekend. Er is dan dus sprake van een schadevergoeding van 100%. Bij ongemotoriseerde verkeersdeelnemers van veertien jaar en ouder geldt - óók behoudens opzet of bewuste roekeloosheid - een percentage van minimaal 50%.
Wil je meer weten over aansprakelijkheid rond een verkeersongeval? Neem dan vrijblijvend contact op!
#aanrijding tegenpartij liegt #aanrijding gehad niet mijn schuld #wie is aansprakelijk bij schade? #tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid #aansprakelijkheid autoschade #ik heb iemand aangereden wat nu #wie is aansprakelijk bij autoschade #wie meldt schade bij aanrijding #wie is aansprakelijk bij een botsing




