De bewijslast bij een arbeidsongeval
Als jou een arbeidsongeval overkomt en je hebt daardoor schade geleden, dan wil je je schade wellicht verhalen op (de verzekeraar van) je werkgever. Wat als jouw werkgever zegt dat het ongeval niet gebeurd is? Of dat het op een hele andere manier gebeurd is dan dat de werkgever zegt? In deze blog lees je meer over de bewijslast bij een arbeidsongeval.

Het komt vaker voor dat er na een bedrijfsongeval discussie ontstaat over de toedracht ervan. Daarbij kunnen veel redenen een rol spelen; zo kan het zijn dat men de omstandigheden rond het ongeval niet meer zo goed weet of dat men het ongeval niet goed heeft gezien. Uiteraard kunnen financiële motieven óók een rol spelen. De wet is echter heel helder over de bewijslast en beschermt daarmee de werknemer als 'zwakkere' partij. In artikel 7:658 lid 2 BW staat dat voor de stelplicht en bewijslastverdeling het volgende geldt:
- Je dient als werknemer te stellen en zo nodig te bewijzen dat je in de uitoefening van jouw werkzaamheden schade hebt geleden. Over het algemeen is daarvoor voldoende dat vaststaat dat je een ongeval is overkomen op de werkplek. Het begrip werkplek mag daarbij ruim opgevat worden. De juiste, exacte toedracht van het ongeval hoeft je daarbij niet te stellen;
- Op het moment dat komt vast te staan dat jij als werknemer in de uitoefening van je werkzaamheden schade hebt geleden, is jouw werkgever in principe aansprakelijk, tenzij je werkgever aantoont dat hij niet is tekortgeschoten in zijn zorgplicht als bedoeld in artikel 7:658 lid 1 BW. Hiervoor behoeft niet vast te staan aan welke oorzaak het ongeval van de werknemer is te wijten. Staat die toedracht vast, dan kan jouw werkgever volstaan met aan te tonen dat hij heeft voldaan aan alle op hem rustende verplichtingen teneinde dit specifieke ongeval te voorkomen. Onduidelijkheid omtrent de toedracht van het ongeval betekent derhalve een ruimere bewijslast voor de werkgever.
- Slaagt jouw werkgever er niet in het bewijs te leveren dat hij aan zijn zorgverplichting heeft voldaan, dan is het causaal verband tussen zijn tekortkoming en het ongeval gegeven. Hij kan dan alleen nog aan aansprakelijkheid ontkomen, als hij stelt en bewijst dat nakoming van zijn zorgplicht het ongeval niet zou hebben voorkomen. Ook op dit punt is de toedracht van het ongeval van belang, omdat ook hier geldt dat de omstandigheid dat hieromtrent onduidelijkheid bestaat, een ruimere bewijslast voor de werkgever meebrengt. Welke veiligheidsmaatregelen van de werkgever mogen worden verlangd en op welke wijze hij de werknemer moet instrueren, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Conclusie
Wanneer je een arbeidsongeval overkomen is, dan hoef jij slechts te stellen en te bewijzen dat je in de uitoefening van jouw werkzaamheden schade hebt geleden. De exacte omstandigheden zijn daarvoor niet van belang. Nadat vastgesteld is dat het ongeval heeft plaatsgevonden in de uitoefening van de werkzaamheden, is het aan de werkgever om te stellen en te bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht voldaan heeft. Welke zorgplicht dat precies is, lees je in deze blog.
Is jou een arbeidsongeval overkomen? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact op!
In dit arrest van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch wordt nog eens heel helder uitgelegd hoe de bewijslast bij een arbeidsongeval in elkaar steekt, in het geval van onduidelijkheid rond de omstandigheden van het ongeval.





