Hoe hoog is mijn letselschadevergoeding? Deel II
"Hoe hoog is het smartengeld?" is een veelgestelde vraag. In deze blog wat meer handvatten over het beantwoorden van deze vraag.

Een belangrijk onderdeel van de schadebegroting is de immateriële schadevergoeding, in de volksmond ook wel 'smartengeld' genoemd. In het algemeen geldt dat hoe ernstiger de impact van het schadeveroorzakende evenement is, hoe hoger het smartengeld. De gevolgen van het schadeveroorzakende evenement kunnen zowel zien op fysieke klachten en beperkingen (denk aan blijvende invaliditeit, lidtekens, amputaties) als op mentale 'klappen' (denk hierbij aan onder meer een langdurig verblijf in een revalidatie instelling of blijvende psychische klachten).
Licht letsel
Met betrekking tot de lichtere letsel gevallen heeft de Letselschaderaad een richtlijn opgesteld, namelijk de Richtlijn Licht Letsel. Met deze richtlijn kunnen op een snelle manier de lichtere letselschadezaken worden afgehandeld, waarbij meteen een richtlijn voor het smartengeld gegeven wordt.
Middel- en zwaar letsel
Met betrekking tot het middel- en zwaar letsel wordt vaak gebruikgemaakt van de Smartengeldgids. In deze gids zijn per soort letsel de nodige rechterlijke uitspraken opgenomen, zodat bekeken kan worden welke uitspraak en hoogte van smartengeld het beste aansluit bij jouw eigen situatie. Een soortgelijk systeem bevindt zich op de site van het Letselschademagazine, waar per letsel aangegeven wordt welk smartengeld toegewezen is.
Afsluitend
Wist u dat affectieschade tegenwoordig ook voor vergoeding in aanmerking komt? Lees daar
hier meer over!
Heeft u vragen over smartengeld? Neem dan gerust contact op!





