Contact


Neemt u gerust contact op

Iban: NL67INGB0009432064

KvK: 80795358

Postadres: Vittoria Law | Elzenlaan 61|1214 KK Hilversum

Locatie: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam

Verjaring van de erfgrens in een bosrijk gebied

Tim Warnsinck • mrt. 12, 2022

Een geschil over twee buren, waarbij de (rechtsvoorganger van) de buur X een rij coniferen heeft geplant en zich op het standpunt stelt daarmee door verkrijgende verjaring eigenaar te zijn geworden van een stuk land van buur Y. De rechtbank oordeelt dat buur X inderdaad door verkrijgende verjaring eigenaar is geworden. Buur Y stelt hoger beroep in en gaat naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Benieuwd hoe dit afloopt?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 1 maart 2022 - ECLI:NL:GHARL:2022:1559


Feiten en omstandigheden


In 2016 is Y naast X komen wonen. Het perceel van Y was flink begroeid en hij heeft zijn perceel daarom laten saneren. Tijdens die sanering is er door Y voor gekozen om een hek te plaatsen op de kadastrale erfgrens. Buurman X stelde zich toen op het standpunt dat het hek niet juist geplaatst was, omdat hij door verjaring eigenaar zou zijn geworden van een stuk land van Y (verder: het "betwiste perceel"). Die verjaring zou gelegen zijn in een rij coniferen, die méér dan twintig jaar geleden door de vorige bewoners gepland zouden zijn. Belangrijk om op te merken is dat deze rij coniferen midden in een dichtbegroeid gedeelte van het betwiste perceel stond.


X heeft vervolgens een kort geding procedure ingesteld bij de voorzieningenrechter, maar verloren. De procedure daarna bij de gewone rechter pakte echter gunstiger voor X, die oordeelde dat er inderdaad sprake was van verkrijgende verjaring en dat het hek van Y verplaatst moest worden.


Overwegingen in hoger beroep


Y heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank, waarbij hij het Gerechtshof vraagt om het oordeel van de rechtbank dat X door verjaring eigenaar is geworden van het betwiste perceel, te herzien.


Juridisch kader


Het hof geeft eerst het juridisch kader weer van een verjaringszaak als de onderhavige. Het hof merkt daarbij op dat de eigendom van een onroerende zaak - zoals bijvoorbeeld een lap grond - niet zomaar van de een overgaat op de ander, puur omdat er tijd verstrijkt. Daar is volgens het hof (veel) méér voor nodig. Het hof wijst op een aantal (vuist)regels waarmee kan worden uitgemaakt of eigendom door verjaring is overgegaan van de een naar de ander. Zo moet er in ieder geval sprake zijn van de volgende omstandigheden;


  • Een andere persoon dan de eigenaar moet de zaak in bezit hebben genomen;
  • Die andere persoon die de zaak in bezit heeft genomen, moet zich op zo'n manier gedragen dat anderen daaruit moeten afleiden dat die ander vindt dat hij eigenaar is. Kortom: er moet daadwerkelijk sprake zijn van bezitsdaden. Voor het geven van een antwoord op de vraag of er daadwerkelijk bezitsdaden uitgeoefend zijn, moet per situatie en dus op zichzelf worden bekeken. Het enkele feit dat je jouw tuin op de grond van een ander onderhoudt is niet genoeg.
  • Het gaat niet om wat de andere persoon denkt met betrekking tot het eigendom van de zaak, maar om de feitelijke situatie en om wat er allemaal heeft plaatsgevonden.
  • Alle bovengenoemde omstandigheden worden tezamen met de blik van buiten (dus op objectieve wijze) uitgelegd: voor een buitenstaander moet uit het gedrag van de ander duidelijk worden dat hij denkt de eigenaar te zijn. 


Onderscheid verkrijgende verjaring en bevrijdende verjaring


Verkrijgende verjaring van een onroerende zaak houdt in dat die ander de eigendom verkrijgt door het hiervoor omschreven bezit gedurende tien jaar voort te zetten. Daarbij geldt dat die ander goede redenen hebben om te denken dat hij daartoe het recht heeft. Er moet dus sprake zijn van goede trouw. Bevrijdende verjaring houdt in dat die ander, die de zaak in bezit heeft genomen (daarbij maakt het niet uit of hij  te goeder trouw is of niet), de eigendom krijgt omdat de oorspronkelijke eigenaar na verloop van twintig jaar zijn eigendom niet meer kan terugvorderen. Het bezit van die ander kan echter vóór de afloop van die termijnen eindigen, bijvoorbeeld doordat de eigenaar of weer een ander die grond in bezit neemt óf tijdig een stuitingshandeling verricht.


Wat zijn bezitsdaden?


Buurman X stelt dat hij verschillende bezitsdaden heeft verricht. Zo zou er dus méér dan twintig jaar geleden een dichtbegroeide coniferenhaag zijn neergezet over het betwiste perceel, waardoor X het betwist perceel afsloot voor (de rechtsvoorganger van) Y. Ook zou X méér dan twintig jaar geleden tuinlampen op het betwiste perceel hebben geplaatst.


Coniferenhaag


Het hof overweegt in zijn arrest dat van belang is dat de coniferenhaag de tuin van buurman X niet volledig afsloot. Het betwiste perceel  was daarmee nog steeds toegankelijk voor (de rechtsvoorganger van) Y. Weliswaar verklaart een getuige dat het door de dichte struiken vrijwel onmogelijk was om vanaf de tuin van Y op het stuk grond te komen, maar dat dit daadwerkelijk onmogelijk was is volgens het hof niet gebleken.


Bij heeft een andere getuige - een rechtsvoorganger van Y - verklaard dat het betwist perceel behoorlijk begroeid is geweest, maar dat zowel hij als zijn broer op het betwiste perceel konden komen. Het hof oordeelt daarbij dat de oorspronkelijk rechthebbende daarom naar objectieve maatstaven niet uit de aanwezigheid van de coniferenhaag hoefde af te leiden dat X het betwiste perceel voor zich zelf hielden als waren zij rechthebbenden.


Van niet-dubbelzinnig bezit van de strook grond door (de rechtsvoorganger van) X is volgens het hof daarom niet gebleken. Verder vindt het hof van belang dat de coniferenhaag in een dicht begroeid gebied stond. Zo liep de coniferenhaag onder de kruin van verschillende bomen door en liep deze uit in een strook met bos. De begroeiing is volgens het hof ook duidelijk te zien op de in de procedure overgelegde (lucht)foto’s: er is sprake van een dicht begroeide bosschage, waar zich volgens de stelling van Y ook coniferen tussen bevonden.


De coniferenhaag was volgens het hof dus niet een duidelijk zichtbare afscheiding, die aangaf waar het perceel van X eindigde en het perceel van de X begon. Het betrof volgens het hof visueel een onderdeel van een grotere hoeveelheid bomen - waaronder een grote wilg - , struiken en andere soorten planten. Het gebrek aan een zichtbare scheidslijn tussen de percelen doet volgens het hof geen bezit ontstaan, omdat de rechthebbende niet op de hoogte was en redelijkerwijs niet op de hoogte kon raken van de inbezitneming van de grond en hij geen maatregelen kon nemen om de verjaring te stuiten. 


Daarnaast vindt het hof van belang dat het betwiste perceel géén onderdeel uitmaakt van de tuininrichting van X en daar dus niet één geheel mee vormt. Tijdens het bezoek aan de locatie is het namelijk voor het hof duidelijk geworden dat zich tussen het gazon van X en het betwiste perceel een brede strook met vrij hoog opschietende bomen en struiken bevindt. Vanuit het huis van X is het betwiste perceel daarom niet of nauwelijks zichtbaar.


Afsluitend


Het hof concludeerde dan ook dat X géén eigenaar was geworden van het betwiste perceel en het hek diende dus weer op de oude plek teruggezet te worden.


Heeft u vragen over verjaring? Neem dan gerust contact op! Wilt u het hele arrest nog eens rustig nalezen, klik dan hier.



door Tim Warnsinck 22 mei, 2023
Slachtofferhulp: Het bieden van steun en herstel Verschillende vormen van criminaliteit, geweld en trauma’s spelen helaas voor veel mensen een in rol in hun leven. De impact die deze ervaringen op een mens hebben, kunnen verwoestend zijn. Dit geldt zowel voor hun naasten. Om deze mensen steun te bieden bij het herstellen van hun leven is het systeem van Slachtofferhulp ontwikkeld. In deze blog wordt besproken wat slachtofferhulp precies inhoudt, welke steun slachtofferhulp biedt, hoe slachtoffers in aanmerking kunnen komen voor deze hulp en welke hulp een slachtofferadvocaat in dit proces kan bieden.
door Tim Warnsinck 31 mrt., 2023
Het gerechtshof Den Haag heeft op 28 februari jl. arrest gewezen in een zaak waarbij Nationale Nederlanden (“NN”) en Achmea besloten hebben om geen zaken meer te doen met een belangenbehartiger en hem op te nemen in de interne (“IVR”) en externe (“EVR”) frauderegisters. De verzekeraars hebben deze maatregelen genomen omdat zij zich op het standpunt stelden dat de bewuste belangenbehartiger een letselschadeclaim van een cliënt dubbel had ingediend bij beide verzekeraars. De voorzieningenrechter gaf in eerste aanleg de verzekeraars gelijk, maar hoe dit in het door de belangenbehartiger ingestelde hoger beroep afliep, lees je in deze blog van Julia Brugmans .
door Tim Warnsinck 23 mrt., 2023
Een verward persoon is door de politie meegenomen naar een politiebureau, waarna hij in een cel is geplaatst. In de cel heeft de persoon zelfdestructief gedrag vertoond en als gevolg daarvan letselschade opgelopen. Is de politie aansprakelijk voor de schade die hieruit voortvloeit? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 22 mrt., 2023
Een pedagogisch medewerker van een zorginstelling voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar is tijdens zijn werkzaamheden door een jongere gebeten in zijn borst. Dit gebeurde bovenaan een trap waar zich een plateau bevindt met een deur die leidt naar de slaapzalen. Als gevolg van deze beet is zijn borstspier afgescheurd. De medewerker stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de schade die hij heeft opgelopen en waar hij tot op de dag van vandaag nog altijd last heeft. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade van de werknemer? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Stel; u overkomt een arbeidsongeval op weg naar het werk. Of u overkomt een verkeersongeval tijdens werktijd. Wat is de definitie woon werk ongeval? Is er een verzekering woon werk verkeer? Dat zijn allemaal vragen die opkomen na een ongeval tijdens woon-werk verkeer. In deze blog leest u alle antwoorden op deze vragen.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Wat is een beroepsziekte, wie bepaalt een beroepsziekte en hoe kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen? Het zijn allemaal vragen die opkomen als je denkt een beroepsziekte te hebben. In deze blog krijg je antwoord op al deze vragen.
door Tim Warnsinck 23 jul., 2022
Stel; je bent in behandeling geweest bij een (para)medicus en denkt dat er wat fout is gegaan. Wat valt onder een medische fout? Kan je een ziekenhuis aansprakelijk stellen? Hoeveel schadevergoeding na medische fout? Krijg ik hulp bij medische fouten? Je leest het allemaal in deze blog!
door Tim Warnsinck 22 jul., 2022
#aanrijding tegenpartij liegt #aanrijding gehad niet mijn schuld #wie is aansprakelijk bij schade? #tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid #aansprakelijkheid autoschade #ik heb iemand aangereden wat nu #wie is aansprakelijk bij autoschade #wie meldt schade bij aanrijding #wie is aansprakelijk bij een botsing
door Tim Warnsinck 21 jul., 2022
Als jouw dier bij een ander schade veroorzaakt dan kan het zijn dat jij deze schade dient te vergoeden. Wanneer ben je aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door een dier?
door Tim Warnsinck 20 jul., 2022
Het kan dat je aansprakelijk wordt gesteld voor een gebrekkige opstal. Wat is een gebrekkige opstal precies? Wanneer ben je aansprakelijk voor een gebrekkige opstal (6:174 BW)?
Meer posts
Share by: