Contact


Neemt u gerust contact op

Iban: NL67INGB0009432064

KvK: 80795358

Postadres: Vittoria Law | Elzenlaan 61|1214 KK Hilversum

Locatie: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam

Zorgvuldigheid en aansprakelijkheid bij sport- en spelsituaties

Tim Warnsinck • feb. 05, 2022

Stel; je krijgt bij een voetbalwedstrijd een enorm duw en loopt daardoor letsel op. Is dit onrechtmatig en levert dit een grondslag op voor een vordering richting de speler die de duw gaf? In deze blog lees je meer over de zorgvuldigheidsnormen bij sport- en spelsituaties.

Aansprakelijkheid bij sport en spel situaties


Op het moment dat je deelneemt aan een sport of spel dan zorgt dit vaak voor een verhoogd gevaar op voor op oplopen van (letsel)schade. Vanwege het feit dat de deelnemers aan een sport of spel bepaalde gedragingen die bij het spel of sport horen van elkaar mogen verwachten, kan het zo zijn dat de bewuste gedragingen wellicht buiten de sport- of spelsituatie als onvoorzichtig en daarom als onrechtmatig daad beschouwd kunnen worden, maar door het karakter van het spel of sport niet als onrechtmatig worden beschouwd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stevige bodycheck bij een partij rugby, die als je hem op straat uitvoert naar alle waarschijnlijkheid als onrechtmatig kan worden beschouwd, maar tijdens een partij rugby niet - de andere speler mocht immers het nodige stevige fysieke contact verwachten. De gedraging wordt óók niet onzorgvuldig doordat zij ervoor zorgt dat de benadeelde ernstig letsel oploopt. Binnen een sport- en spelsituatie worden derhalve minder strenge eisen gesteld aan de over en weer in acht te nemen zorgvuldigheid dan in het reguliere dagelijkse leven.


Voor het beantwoorden van de vraag of een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt binnen het kader van een sport en/of spel situatie dient niet alleen gekeken te worden naar de aard van de activiteit en het tijdsbestek waarin zij zich voordeed, maar óók naar de plaats waar de sport of het spel plaatsvindt en van de hoedanigheid van de daarbij betrokken partijen. Een sport- en spelsituatie begint niet van het ene moment op het andere en houdt evenmin op deze wijze op. Denk hierbij aan het warm spelen voordat een wedstrijd begint of het naar de dugout lopen als het pauze is, wat ook tot de sport- en spelsituatie gerekend kan worden.


Om als een sport- of spelsituatie te kunnen kwalificeren is geen vereiste dat de aangesproken persoon en de benadeelde rechtstreeks en met elkaar spelen of sporten, of dat de benadeelde op het moment van het ongeval zelf handelingen verrichtte die kenmerkend zijn voor de beoefening van die sport of dat spel. Ook eindigt de voor het aansprakelijkheidsvraagstuk relevante sport- en/of spelsituatie niet noodzakelijk direct en geheel doordat en op het moment waarop aan die sport of dat spel volgens de daarvoor geldende regels, een einde komt.


Heeft u vragen over een situatie waarbij u letsel opgelopen heeft bij een sport- of spelsituatie? Neem dan direct contact op!


Vgl. HR 25 november 1977, NJ 1978/331 (takkenspel); HR 19 oktober 1990, NJ 1992/621 (ongeluk bij tennisspel); HR 28 juni 1991, NJ 1992/622 (natrap); HR 11 november 1994, NJ 1996/376 (judoworp); HR 28 maart 2003, NJ 2003/718 en 719 (Witmarsumer Merke resp. schaatsongeval); HR 20 februari 2004, NJ 2004/238 (midgetgolf).


door Tim Warnsinck 22 mei, 2023
Slachtofferhulp: Het bieden van steun en herstel Verschillende vormen van criminaliteit, geweld en trauma’s spelen helaas voor veel mensen een in rol in hun leven. De impact die deze ervaringen op een mens hebben, kunnen verwoestend zijn. Dit geldt zowel voor hun naasten. Om deze mensen steun te bieden bij het herstellen van hun leven is het systeem van Slachtofferhulp ontwikkeld. In deze blog wordt besproken wat slachtofferhulp precies inhoudt, welke steun slachtofferhulp biedt, hoe slachtoffers in aanmerking kunnen komen voor deze hulp en welke hulp een slachtofferadvocaat in dit proces kan bieden.
door Tim Warnsinck 31 mrt., 2023
Het gerechtshof Den Haag heeft op 28 februari jl. arrest gewezen in een zaak waarbij Nationale Nederlanden (“NN”) en Achmea besloten hebben om geen zaken meer te doen met een belangenbehartiger en hem op te nemen in de interne (“IVR”) en externe (“EVR”) frauderegisters. De verzekeraars hebben deze maatregelen genomen omdat zij zich op het standpunt stelden dat de bewuste belangenbehartiger een letselschadeclaim van een cliënt dubbel had ingediend bij beide verzekeraars. De voorzieningenrechter gaf in eerste aanleg de verzekeraars gelijk, maar hoe dit in het door de belangenbehartiger ingestelde hoger beroep afliep, lees je in deze blog van Julia Brugmans .
door Tim Warnsinck 23 mrt., 2023
Een verward persoon is door de politie meegenomen naar een politiebureau, waarna hij in een cel is geplaatst. In de cel heeft de persoon zelfdestructief gedrag vertoond en als gevolg daarvan letselschade opgelopen. Is de politie aansprakelijk voor de schade die hieruit voortvloeit? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 22 mrt., 2023
Een pedagogisch medewerker van een zorginstelling voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar is tijdens zijn werkzaamheden door een jongere gebeten in zijn borst. Dit gebeurde bovenaan een trap waar zich een plateau bevindt met een deur die leidt naar de slaapzalen. Als gevolg van deze beet is zijn borstspier afgescheurd. De medewerker stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de schade die hij heeft opgelopen en waar hij tot op de dag van vandaag nog altijd last heeft. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade van de werknemer? Je leest het in deze blog van Julia Brugmans.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Stel; u overkomt een arbeidsongeval op weg naar het werk. Of u overkomt een verkeersongeval tijdens werktijd. Wat is de definitie woon werk ongeval? Is er een verzekering woon werk verkeer? Dat zijn allemaal vragen die opkomen na een ongeval tijdens woon-werk verkeer. In deze blog leest u alle antwoorden op deze vragen.
door Tim Warnsinck 24 jul., 2022
Wat is een beroepsziekte, wie bepaalt een beroepsziekte en hoe kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen? Het zijn allemaal vragen die opkomen als je denkt een beroepsziekte te hebben. In deze blog krijg je antwoord op al deze vragen.
door Tim Warnsinck 23 jul., 2022
Stel; je bent in behandeling geweest bij een (para)medicus en denkt dat er wat fout is gegaan. Wat valt onder een medische fout? Kan je een ziekenhuis aansprakelijk stellen? Hoeveel schadevergoeding na medische fout? Krijg ik hulp bij medische fouten? Je leest het allemaal in deze blog!
door Tim Warnsinck 22 jul., 2022
#aanrijding tegenpartij liegt #aanrijding gehad niet mijn schuld #wie is aansprakelijk bij schade? #tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid #aansprakelijkheid autoschade #ik heb iemand aangereden wat nu #wie is aansprakelijk bij autoschade #wie meldt schade bij aanrijding #wie is aansprakelijk bij een botsing
door Tim Warnsinck 21 jul., 2022
Als jouw dier bij een ander schade veroorzaakt dan kan het zijn dat jij deze schade dient te vergoeden. Wanneer ben je aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door een dier?
door Tim Warnsinck 20 jul., 2022
Het kan dat je aansprakelijk wordt gesteld voor een gebrekkige opstal. Wat is een gebrekkige opstal precies? Wanneer ben je aansprakelijk voor een gebrekkige opstal (6:174 BW)?
Meer posts
Share by: